Federació Catalana de Tennis de Taula

Gàlia Dvorak i Maria Xiao faran història al TICB 2021

Com és habitual en cada edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona, la gran cita del públic català amb el tennis de taula del més alt nivell serà també una immillorable ocasió de veure alguns dels millors palistes catalans i estatals jugar davant les quatre figures mundials que el pròxim 23 d'octubre seran a La Salle Bonanova, on l'alemany Timo Boll serà l'estel·lar cap de cartell d'un torneig que també comptarà amb el nigerià Quadri Aruna, el suec Kristian Karlsson i el xinès Hao Shuai. 

Si el retorn de Timo Boll a Barcelona catorze anys després de l'últim cop que va jugar a la capita catalana és una notícia d'imapcte del TICB 2021, és entre la participació local on trobem la gran novetat històrica d'aquesta edició, ja que per primera vegada el quadre de competició comptarà amb la presència de dues jugadores entre la selecta llista de vuit participants. 

L'honor d'escriure aquesta pàgina de la història correspondrà a Gàlia Dvorak i Maria Xiao, olímpiques aquest estiu passat a Tòquio i que es convertiran en les primeres esportistes femenines a jugar el Ciutat de Barcelona de tennis de taula. Tal com fa dos anys, en l'última edició celebrada fins ara del TICB, la presència entre els vuit participants de Jordi Morales, campió del món de la classe 7, va ser un gest per donar visibilitat i vetllar per la integració del tennis de taula adaptat, ara la participació de Dvorak i Xiao vol posar en valor el tennis de taula femení i reivindicar, en el marc de la igualtat de gènere, que la consideració i el tracte que rebi siguin equiparables als del tennis de taula masculí. 

Gàlia Dvorak, gran referència estatal del segle XXI 

La història del tennis de taula estatal femení des de l'inici d'aquest segle XXI s'escriu amb la mataronina Gàlia Dvorak com a gran figura de referència. Així ho avalen els set títols de campiona d'Espanya absoluta, l'últim d'ells aquest mateix any a Antequera. A més dels set títols individuals en té quatre de dobles, així com les Copes de la Reina (2004 i 2005) guanyades amb el Centre Natació Mataró, el club en el que més ha jugat al llarg de la seva carrera i amb el que va guanyar també dues vegades la Superdivisió femenina (2004 i 2006). 

Nascuda a Kíev fa 33 anys i arribada amb només dos a Catalunya, on els seus pares Volodymyr Dvorak i Flora Khassanova van iniciar a primers dels noranta una trajectòria per diversos clubs catalans, Gàlia ha trencat sostres per dur el tennis de taula estatal a llocs on no havia estat mai en l'àmbit internacional, en el qual va destacar ja des de les d'edats de formació. Al gran èxit que va suposar el seu títol de campiona d'Europa juvenil el 2004 van seguir l'any següent dues medalles (plata en dobles i bronze per equips) al Campionat del Món de la categoria, i el 2006 i 2007 títols del Pro Tour sub-21 a Polònia i el Brasil.  

El 2013 va pujar al podi del Campionat d'Europa absolut per penjar-se al coll la medalla de bronze fent parella amb la sueca Matilda Ekholm en una prova de dobles que també va veure pujar al tercer graó del podi la dupla espanyola formada per Sara Ramírez i Shein Yanfei. En el palmarès internacional de Dvorak hi brillen també tres medalles en Jocs Mediterranis (bronze per equips a Pescara 2009 i or per equips i bronze individual a Tarragona 2018). Els de Tòquio aquest estiu passat han estat els seus quarts Jocs Olímpics, als quals no ha faltat des que va debutar a Pequín 2008. De molt abans, el 2001 i amb només tretze anys, és el seu debut amb la selecció estatal absoluta, que ha liderat en la majoria de convocatòries de les dues últimes dècades. És habitual trobar-la en el Top-100 mundial, on actualment ocupa el 80è lloc del rànquing de la ITTF. 

Maria Xiao, la millor estatal al rànquing mundial 

També és habitual la presència en les grans competicions internacionals de Maria Xiao, l'actual millor palista estatal en un rànquing mundial on ocupa el lloc 71. La seva irrupció com a jugadora de gran nivell es va produir entre els anys 2014 i 2016, quan va encadenar tres títols de campiona d'Espanya absoluta. A les corones estatal individuals se n'hi afegeixen tres més de dobles i una llarga collita de títols amb el seu club, l'UCAM Cartagena TM amb qui va fer el triplet la temporada 2018-19 guanyant la Superdivisió, la Copa de la Reina i la ETTU Cup europea. 

En l'àmbit internacional, va destacar en les competicions junior quan encara jugava en representació de Portugal. El 2011 va guanyar l'Open de Funchal i va arribar fins a la penúltima ronda es les finals del circuit junior de la ITTF. Ja representant Espanya, va arribar fins a uns meritoris vuitens de final al Campionat del Món del 2017 a Düsseldorf, i el 2020 va signar el millor resultat internacional d'una parella estatal en la modalitat de dobles mixtos, quan fent parella amb l'andalús Álvaro Robles van ser subcampions de l'Open d'Omán uns dies després de'haver estat semifinalistes del torneig de Doha. Al seu debut en uns Jocs Olímpics a Tòquio va oferir un excel·lent nivell de joc que li va permetre avançar rondes fins als setzens de final, on va caure amb la singapuresa Tianwei Feng. 

Igual que Dvorak, és també filla de jugadors que van passar pel tennis de taula català, Daili Xiao i Yao Li. A la inversa de la trajectòria vital de la mataronina, però, Xiao va néixer a Calella fa 27 anys i en va marxar de menuda per créixer a Madeira, motiu pel qual disposa de la doble nacionalitat espanyola i portuguesa. 

Endika Díez i Iker González, un campió i una promesa debutants al TICB 

La totalitat de la participació catalana i estatal en l'edició d'enguany del Ciutat de Barcelona serà debutant al torneig, ja que si Gàlia Dvorak i Maria Xiao marcaran una fita fins ara inèdita sent les primeres jugadores que hi prendran part en les 34 edicions d'història, també els altres dos jugadors que conformen la participació local viuran la seva primera experiència al TICB. 

Un d'ells serà el basc Endika Díez, campió d'Espanya absolut el 2020 i subcampió aquest any a Antequera, un segon lloc que ja havia signat abans en dues ocasions. Nascut a Vitòria fa 31 anys, el jugador del Leka Enea Irun veurà per fi complert un objectiu que l'il·lusionava des de feia temps però que, per motius de calendari, encara no havia pogut satisfer fins ara, el de debutar davant el públic de La Salle en un Ciutat de Barcelona del que en reconeix el prestigi i la tradició. 

Al costat de quatre figures internacionals, dues jugadores que faran història i un campió estatal, el TICB 2021 també ha volgut incloure en la selecta llista de vuit participants algun jove del tennis de taula català a qui s'auguri una prometedora projecció de futur. L'escollit per a l'ocasió és Iker González, jugador escalenc de 18 anys que des de'n fa dos ja és una peça fixa i cada cop més important del CER l'Escala de la Superdivisió masculina. Aquest 2021 Iker González va ser l'artífex del títol de campió de Catalunya per equips del CER, a l'aconseguir el punt decisiu pel seu equip en la final de Bàscara davant el Borges.

bcn.cat
escport.cat
ufec.cat
diba.es
escport.cat
bcn.cat
Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes.
L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.