Hugo Calderano, qualitat i espectacle per ampliar fronteres
El jugador brasiler Hugo Calderano serà el cap de cartell de la 37a edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona, que es disputarà el divendres 6 de desembre, a partir de les cinc de la tarda, a l’escenari habitual del Poliesportiu La Salle Bonanova.
La participació de l’actual número 6 del món serà tot un luxe per al prestigiós torneig barceloní, una de les cites del calendari més esperades any rere any. El públic català tindrà l’oportunitat de gaudir d’un dels millors jugadors de l’actualitat, amb un palmarès de títols impressionant i que es mou des de fa temps en aquelles posicions capdavanteres del rànquing mundial de la ITTF on la presència de qualsevol jugador no asiàtic és ja per si sola una fita remarcable i de gran mèrit.
A més de poder gaudir de la qualitat i l’espectacle que la seva participació al TICB garanteix, la presència d’Hugo Calderano el pròxim 6 de desembre al pavelló de La Salle suposarà també una novetat en forma d’expansió de fronteres del torneig. Al llarg de la seva llarga història el Ciutat de Barcelona ha vist passar moltes figures europees i algunes d’asiàtiques, però no ha estat habitual que jugadors d’altres continents prenguessin part a la cita anual de la capital catalana amb el millor tennis de taula.
Tal com la participació de l’egipci Omar Assar en una edició i la del nigerià Quadri Aruna en tres, una de les quals va guanyar, va permetre veure en acció a casa nostra en edicions recents aquests dos exponents referencials del tennis de taula africà, la presència enguany de Calderano ve a ampliar el radi de procedència dels grans jugadors del torneig Ciutat de Barcelona en direcció al continent americà, de precedents no inèdits però sí molt escassos a la tradicional cita amb el millor tennis de taula a la capital catalana.
El gran dominador del tennis de taula panamericà
Nascut a Rio de Janeiro fa 28 anys, Hugo Calderano és el gran dominador del tennis de taula panamericà des de fa una dècada. El triomf el 2014 al Campionat de l’Amèrica Llatina va inaugurar un palmarès internacional que no ha parat de créixer des de llavors. Va revalidar el títol llatinoamericà els dos anys següents i, a partir del 2017, va estendre la seva hegemonia a tot el continent, nord i sud, amb el seu primer títol de campió panamericà. Després de dos anys sense guanyar-lo i un de no disputar-se per la pandèmia, el 2021 va reiniciar una ratxa de triomfs al Campionat Panamericà que, després de revalidar-lo el mes passat a El Salvador, arriba ja als quatre títols consecutius i els cinc en total. A la final del 18 d’octubre a la capital salvadorenya, Calderano no va donar opcions al seu compatriota Vitor Ishiy, a qui es va imposar per 4-0. També en l’àmbit continental, el campió brasiler ha acumulat títols en dos fronts internacionals més, la Panamerican Cup, de la qual n’ha guanyat tres edicions, i els Jocs Panamericans, cita multiesportiva que es celebra cada quatre anys i que en les tres últimes edicions (2015, 2019 i 2023) ha tingut Hugo Calderano com a campió de la prova individual de tennis de taula. En molts dels esmentats campionats, als èxits en solitari n’hi ha afegit altres en les proves de dobles o per equips, liderant sovint la selecció brasilera al lloc més alt del podi.
Pel que fa als tornejos del circuit mundial, Hugo Calderano ha guanyat set títols WTT Contender entre el 2021 i aquest 2024, en el qual s’ha imposat en les cites de la seva Rio de Janeiro natal i de Ljubljana (Eslovènia) i ha estat finalista en dues més, a Incheon (Corea del Sud) i Goa (Índia). El primer dels set títols WTT del jugador brasiler el va guanyar a Doha (Qatar) precisament davant l’eslovè Darko Jorgic, amb qui es podria trobar a la final del Ciutat de Barcelona si tots dos superessin les dues rondes anteriors.
Al brillant palmarès d’Hugo Calderano només hi falta una medalla olímpica. Va estar molt a prop d’aconseguir-la aquest estiu passat a París, en la que fou la seva tercera participació en uns Jocs Olímpics. Després de superar el cubà Andy Pereira, un Álvaro Robles amb qui també podria repetir duel el 6 de desembre a La Salle, i el francès Alexis Lebrun, la victòria als quarts de final davant el sudcoreà Jang Woo-jin el va situar davant una doble oportunitat de medalla. Un cop entre els quatre millors, però, el suec Truls Moregard el va vèncer en la semifinal i, posteriorment, l’altre germà Lebrun, Felix, va deixar el brasiler sense medalla en imposar-se al partit pel bronze.
El primer campió americà del Ciutat de Barcelona?
Una mirada a l’historial complet del Ciutat de Barcelona ens diu que mai cap jugador americà, del nord o del sud, ha inscrit el seu nom com a campió del torneig, i només una vegada un jugador d’aquell continent ha pujat a algun dels tres graons del podi. Per trobar-la cal remuntar-nos 27 anys enrere i anar a l’edició del 1997, quan el canadenc d’origen xinès Johnny Huang va ser subcampió després de perdre la final davant el croat Zoran Primorac, que amb aquell triomf va iniciar una seqüència que el duria a guanyar quatre anys consecutius el torneig barceloní.
En les seves 36 edicions d’història abans que la cita del 6 de desembre escrigui una nova pàgina, el TICB ha conegut majoria de campions europeus, amb 29 títols repartits entre 17 jugadors. El bielorús Vladimir Samsonov, guanyador cinc vegades, és qui més cops ha alçat l’àmfora de campió. En sis ocasions el guanyador ha estat un jugador asiàtic, i fa tres anys el triomf del nigerià Quadri Aruna va ampliar les fronteres de la selecta llista de campions inscrivint per primera vegada el nom d’un esportista africà.
Tindrà l’honor Hugo Calderano de convertir-se en el primer campió americà del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona? La resposta, el 6 de desembre al Poliesportiu La Salle.
Recordeu que ja podeu adquirir les vostres entrades online a través d'aquest enllaç:
https://ticb.playoffinformatica.com/actividad/2/37e-TROFEU-INTERNACIONAL-CIUTAT-DE-BARCELONA