Federació Catalana de Tennis de Taula

L’esport reclama l’1% dels pressupostos de la Generalitat

Aquest matí prop de 200 representants d’entitats esportives i del sector sense afany de lucre s’han concentrat davant de la seu de la Conselleria d’Economia per reclamar l’1% del pressupost actual de la Generalitat de Catalunya, actualment en negociació. Això significaria tenir uns pressupostos dignes que garanteixin la supervivència de l’activitat esportiva i el manteniment de la competitivitat de l’esport català en l’àmbit estatal i internacional.

En la concentració, diversos representants del món esportiu han llegit un manifest per exposar les seves demandes. El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, ha explicat que el govern no pot “continuar menyspreant l’esport sistemàticament”. “Som aquí”, ha afegit Esteva, per “ensenyar una targeta groga al govern com un primer senyal d’advertència”. Si l’administració segueix “girant-nos l’esquena, continuarem reivindicant els que ens mereixem”, ha reblat.

Retallades del 72%
L’1% dels pressupostos representa el mínim que es mereix un sector castigat de forma continuada per les retallades, especialment des del 2014. Així, aquell any ja es va rebaixar el pressupost de 124,9 milions d’euros pel conjunt de l’esport a 100. El 2015, l’assignació va ser de 63 milions. Una xifra que va augmentar lleugerament als 72,8 milions, que s’han mantingut en el període del 2019. Aquestes reduccions signifiquen una retallada del 72% en els darrers cinc anys.

Estocada de mort
Enguany, però, si es manté el mateix pressupost que el 2019, es preveu que l’esport pateixi retallades de prop d’un 40%. Des del passat mes d’agost, les instruccions del govern no han permès executar més despesa, encara que fos prevista dins l’exercici. A la pràctica, si aquest 2020 es manté el pressupost, significarà menys recursos per a les entitats.

Finançament digne i permanent
El sector esportiu a Catalunya significa el 2,1% del PIB català, ocupa més de 80 mil treballadors i treballadores, té més de 40 mil voluntaris (esportius, dirigents, entrenadors, assistents en competició, àrbitres, etc.).

Les reivindicacions sobre el finançament de l’esport català es troben actualment en tràmit parlamentari amb una proposició de llei de l’esport i l’activitat física de Catalunya. Aquesta llei, pactada entre el govern i el sector, ha de tornar al sector la dignitat que es mereix per tenir un model esportiu modern, eficient i homologat a Europa.

bcn.cat
escport.cat
ufec.cat
diba.es
escport.cat
bcn.cat
Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes.
L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.